Nieuws


Bouwcrisis op de loer door stikstof

stikstof bouw

25 september 2019

Bouwbedrijven dreigen binnen drie maanden om te vallen, als er niet snel een oplossing komt voor de stikstofproblematiek, zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Sinds mei 2019 liggen 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten stil als gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Er moeten eigenlijk 75.000 woningen per jaar gebouwd worden, maar dit jaar wordt 65.000 niet eens gehaald.

Lees het bericht op telegraaf.nl >>


Prijzen nieuwbouw blijven flink stijgen

Prijzen nieuwbouw blijven flink stijgen

11 juli 2019

Een jaar geleden kocht je een nieuwbouwhuis nog voor gemiddeld 322.000 euro, nu legt de koper al bijna 390.000 euro neer.
Stijgende grond-, personeels- en bouwkosten maar ook maatregelen als gasloos bouwen stuwen de prijzen tot recordhoogte. Een verontrustende ontwikkeling, vindt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Het probleem van die hoge prijzen is dat er steeds minder kopers overblijven. Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop staat steeg tot 14.300, een stijging van 12 procent.

Lees het bericht op AD.nl >>


Woningcorporaties kunnen 6 miljard extra in nieuwbouw investeren

woningcorporaties kunnen 6 miljard extra in nieuwbouw investeren

21 maart 2019

Nederlandse woningcorporaties zouden nog 6,1 miljard euro extra in de bouw van sociale huurwoningen kunnen steken. Dat zegt minister Ollongren in antwoord op Kamervragen.
Daarvoor moeten de ruim 300 corporaties wel gezamenlijk 4 miljard euro uit hun commerciële tak verhuizen naar hun sociale tak, aldus de minister.

 Zo'n stap zou wel betekenen dat corporaties geen extra investeringen meer kunnen doen in bijvoorbeeld de bouw van middenhuurwoningen.

Lees het volledige nieuwsbericht van Nul20 >>


Groei nieuwbouw stokt in 2019

Groei nieuwbouw stokt in 2019

16 januari 2019

In 2019 stabiliseert naar verwachting het aantal gerealiseerde woningen op 65.000, doordat het aantal bouwvergunningen in 2018 niet meer groeit.
Dit aantal groeit niet meer door te weinig nieuwe bouwlocaties en plancapaciteit bij zowel ontwikkelaars als gemeenten.

Ook de groei in de herstel- en verbouwsector neemt af door minder woningtransacties van bestaande woningen.

Lees het volledige nieuwsbericht van ING >>


Prijsverhogingen beton door extreem laagwater

Prijsverhogingen beton door extreem laagwater

26 november 2018

Opdrachtgevers en aannemers worden gewaarschuwd voor prijsverhogingen op beton en betonproducten door duurdere binnenscheepvaart. Dit jaar kampt de Rijn weer met een lange aaneengesloten laagwaterperiode.

Met een dalend waterpeil is de laadcapaciteit van de schepen minder. Dit heeft gevolgen voor de betonsector die het toeslagmateriaal voor beton bijna altijd via schepen aangeleverd krijgt.

Lees het artikel op bouwtotaal.nl >>